De volle maan in mei wordt ook wel Flower Moon genoemd. Verwijzend naar de tijd van het jaar waarin alles weer tot bloei komt in de natuur. De eerste rozenknopjes springen open, wilde bloemen staan net in bloei en de sering verspreid haar magische geur. De natuur komt weer tot leven. Hét moment voor een fijn ritueel, je eigen Flower Moon huidolie maken!

Sering uit onze tuin. Geoogst op 16 mei – Full Flower Supermoon

In onze tuin staat een prachtige Sering (Syringa Vulgaris) met heerlijk zoet geurende bloemen. Tijdens deze volle flower maan is ze op haar mooist. Hét moment voor een fijn lente ritueel. Door elk jaar rond deze tijd zelf olie te maken voor mijn huid ben ik me er altijd weer extra van bewust hoeveel de natuur ons eigenlijk geeft. Olie maken is een mindful ritueel dat zoveel dankbaarheid en blijdschap oproept, dat ik er enorm veel energie van krijg.

De geur van de paarse bloemen van de sering is poederachtig en bloemig met een houtige ondertoon. In aromatherapie wordt seringolie toegepast bij stress, onzekerheid, verdriet en spanning. De geur staat voor harmonie en balans.

Werkwijze
Huidolie maak je het beste met gedroogde kruiden. Verse kruiden of bloemen bevatten nog sappen die de olie als het ware verdunnen. Bij de olie van sering kies ik bij uitzondering voor verse bloemen. Mijn ervaring is dat de bloem snel haar geur en schoonheid verliest na oogsten en ook in een vaas niet lang goed blijft. Als je met vers plantmateriaal werkt is het belangrijk dat alle plantdelen helemaal ondergedompeld zijn in de olie, anders kan er schimmel ontstaan.

Dit heb je nodig:

 • Schone glazen potjes met luchtdicht deksel
 • Basis olie zoals amandel-, castor- of jojoba olie
 • Vers of gedroogd plantmateriaal
 • Schone (snoei)schaar

Huidolie ritueel tijdens de Flower vollemaan:

 • Oogst in de vroege ochtend, precies genoeg.
 • Vul het glazen potje met plantmateriaal, zoveel mogelijk maar druk niet teveel aan.
 • Vul het potje met olie die je zelf fijn vindt:
  Amandel olie is zoetig van geur en goed voor elke huid.
  Jojoba olie is fijn voor de droge huid, iets gelig van kleur.
  Castor olie heeft een wat stroperige textuur, ruikt nootachtig en neemt goed werkzame stoffen op.
 • Zorg dat al het plantmateriaal met olie is bedekt en sluit het potje dan goed af met de deksel.
 • Laat de olie zo minstens 3 weken staan en schud het potje elke dag even op.
 • Pak een nieuw schoon potje of flesje en giet de olie door een koffiefilter over.

En dan is het tijd om te genieten van je eigen huidolie! Wist je dat olie niet alleen voedend is voor een droge huid maar ook juist voor de vette huid? Door de vochtbalans van een vette huid op pijl te brengen maakt je huid minder talg aan en wordt dus minder vet. Zelfs je haar kun je zo nu en dan een boost geven met deze olie. Kam een kleine hoeveelheid door je haren of wrijf het zachtjes in de puntjes. Laat het zo lang mogelijk intrekken en was daarna met een natuurlijke shampoo voor glanzend en gevoed haar. En aan het einde van een heerlijke dag buiten op blote voeten, is er niets fijner dan je benen en voetjes heerlijk te verzorgen en in te smeren met je eigen gemaakte olie van puur natuur.

Flower Moon huidolie