Witches Handbook
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Selfcare. Hoe doe je dat en waarom.

Eindelijk is het zover. De zomer vakantie. Je hebt een leuke reis geboekt en op Schiphol begint het vakantie gevoel al te komen. Eenmaal in het vliegtuig legt de steward(ess) eerst een paar belangrijke veiligheidsmaatregelen uit. Eentje daarvan – en als je ooit gevlogen hebt dan weet je deze nog! – is dat je eerst zelf je zuurstofmasker op doet en dan pas kijkt of je diegene naast je moet helpen. Huh? Niet eerst je kind? Niet eerst je man? Nee, jij zelf eerst!
En dit is precies waarom selfcare zo belangrijk is.

Vrouwen en selfcare
Je kunt anderen past helpen en er voor ze zijn als je in de eerste plaats voor jezelf zorgt. En laat dat nou net iets zijn waar wij vrouwen over het algemeen niet zo goed in zijn. Hoe herkenbaar is het dat je eerst aan anderen denkt en dan pas aan jezelf? Voelt het vaak niet egoïstisch om tijd aan en met jezelf te spenderen? Nee zeggen tegen anderen en ja tegen jezelf voelt niet altijd goed. Toch is dat wel een goed idee. Want als je zelf lekker in je vel zit, energie hebt en gelukkig bent heb je ruimte voor anderen. Ben je een leuker persoon om mee samen te wonen of dingen mee te ondernemen. En wordt zorgen voor anderen een keuze in plaats van moeten.

Hoe ziet selfcare er dan uit?
Het leuke van selfcare is dat er geen regels zijn. Iedereen is anders en waar jij energie van krijgt is heel persoonlijk. Misschien heb je daar al wel een goed beeld van. Zelf heb ik regelmatig even tijd alleen nodig om op te laden. Ik kijk dan op dat moment waar ik zin in heb en plan niks. Soms is het een boek lezen, een andere keer ga ik smeden in mijn werkplaats. Maar ik krijg ook energie van concertjes en een drankje drinken met mijn vrienden. Ooit maakte ik een lijstje van dingen die me energie geven en dingen die energie nemen. Selfcare begint eigenlijk met jezelf leren kennen. Dus ga er eens rustig voor zitten, steek een fijne geurkaars aan en maak zo’n energie lijstje voor jezelf.

Regelmaat
Nu je in kaart hebt gebracht waar je energie van krijgt is de volgende stap ervoor te zorgen dat je regelmatig tijd voor jezelf neemt om op te laden. Blok bijvoorbeeld elke week een middag of dag in je agenda voor jezelf. Als je een gezin hebt of samenwoont bespreek je selfcare plannen dan ook met je huisgenoten. Zo heb je niet alleen een stok achter de deur maar kunnen zij er ook rekening mee houden in hun agenda en je de ruimte geven. Je zult zien dat anderen het juist als iets positiefs zien dat je goed voor jezelf zorgt. Ook als je kinderen hebt geef je hiermee een goed voorbeeld!

Selfcare check
Door onze volle agenda’s en drukke levens ga je vaak gemakkelijk aan jezelf voorbij. Door alle taken op je to-do lijstje en de dagelijkse dingen kun je ook veel in je hoofd zitten en je gevoel een beetje wegschuiven. Hoe vaker je dit doet, des te sneller raak je vermoeid en de connectie met je hart kwijt. Regelmatig aarden is een goede manier om ook in contact te blijven met je gevoel. Dit kun je doen door meditaties, wandelen in de natuur of het uitvoeren van rituelen zoals een ontspannen bad sessie. Zelf gebruik ik het ritme van de nieuwe maan en de volle maan als richtlijn voor het inplannen van mijn selfcare momentjes. Zo zorg je dat het een gewoonte wordt om voor jezelf te zorgen!