Witches Handbook
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Waarom wordt zilver zwart?

Als je sieraden van zilver draagt is het je vast wel eens gebeurt. Het is niet ongewoon dat zilver zwart uitslaat of een beetje dof wordt na verloop van tijd. Gelukkig is het een natuurlijk proces en kun je er gemakkelijk iets aan doen. Je wilt natuurlijk dat je sieraden mooi glanzen en hun kleur behouden!

Hoe kan het dat zilver zwart wordt?
Zilver is een edelmetaal en metaal kan oxideren. Bij zilver ziet de oxidatie er zwart uit. Bij bijvoorbeeld staal wordt het roest en is het oranje van kleur.

Bij zilver wordt oxidatie veroorzaakt door zwavel (waterstofsulfide). Zwavel zit in de lucht maar bijvoorbeeld ook in rubber en in sommige parfums. Ook door oliën die je huid aanmaakt kan zilver zwart uitslaan. De mate waarin dit gebeurt is van heel veel factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld of je medicijnen slikt en hoe gezond je eet. Hoe hoger de zuurgraad van je huid, des te sneller oxideert het zilver dat je draagt.

Is oxidatie schadelijk voor je sieraden?
Het dof en zwart worden van je zilver is dus een natuurlijk proces en is niet schadelijk voor je sieraden. Zilver is natuurlijk mooier als het glanst en zijn unieke witte kleur heeft. Je houdt je sieraden het langst mooi als je ze regelmatig even oppoetst en de oxidatie weghaalt.

Hoe houd je sieraden het langst mooi?
Hoe doe je dat dan het best, je sieraden beschermen tegen oxidatie of de oxidatie weghalen? Eigenlijk is het heel gemakkelijk. Wrijf met een zilver poetsdoek over je sieraad tot het weer mooi glanst en er geen zwart meer te zien is. Kun je moeilijk bij sommige plekjes of is het zwart te hardnekkig? Gebruik dan een zilverbadje. Pro-tip: Hagerty is een merk wat door veel juweliers wordt gebruikt om zilver schoon te maken en geeft het beste resultaat zonder het zilver aan te tasten. Hagerty heeft ook een fijne zilverpoets voor grotere oppervlakken of hardnekkige oxidatie.

Misschien is het je wel eens opgevallen dat zilver sneller zwart wordt als het niet droog wordt bewaard of als je er bijvoorbeeld mee gesport hebt. Doe je sieraden daarom liever af als je gaat sporten/zweten, douchen of zwemmen. Zorg ook dat er geen haarlak, parfum of andere chemische stoffen op komen.

Hoe kun je sieraden het beste bewaren?
Je slaapkamer is een goede plek om zilveren sieraden te bewaren. Mits je slaapkamer droog en goed geventileerd is natuurlijk. Kun je er meteen een mooi hoekje van maken. Bijvoorbeeld met mooie schaaltjes of doosjes. Er zijn ook hele mooie sieradendozen van glas met een metalen randje. Super leuk in combinatie met een bijzondere edelsteen!

Een vochtige ruimte zoals de badkamer is dus geen goede plek. Tenzij je je sieraden luchtdicht bewaard.