Witches Handbook
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is aromatherapie?

Aomatherapie valt onder de alternatieve geneeswijzen en zet geuren in bij de behandeling van bijvoorbeeld stress en slaapproblemen. Deze vorm van kruidengeneeskunde zet etherische oliën in van kruiden, bloemen en planten. In dit artikel gaan we in op hoe je aromatherapie zelf thuis kunt toepassen. Als je klachten hebt, richt je dan in eerste instantie tot een arts.

De geur van planten
Onze natuur is een ontzettend rijke bron aan verschillende geuren. En al die geuren kunnen verschillende uitwerkingen op mensen hebben. Zo kalmeren veel mensen van kamille en lavendel en hebben citrus geuren vaak een verkwikkende uitwerking. Maar we zijn ook allemaal uniek dus wat voor jou rustgevend werkt kan voor een ander bijvoorbeeld een vervelende associatie oproepen. Probeer daarom vooral veel verschillende geuren uit en schrijf op wat de geur met je doet.

Geuren verspreiden
Je kunt geuren op verschillende manieren verspreiden. De leukste vind ik door het branden van een geurkaars. De etherische olie is vermengd met het kaarsvet en als de kaars brandt komt de geur subtiel vrij. Bovendien zijn geurkaarsen vaak heel mooi om naar te kijken en draagt dat ook bij aan het creëren van een fijne sfeer.
Een andere fijne optie is een oliebrandertje. Je doet een paar druppels etherische olie bovenin de brander en door de warmte van het waxinelichtje eronder komt de geur vrij. Het leuke hiervan is dat je de sterkte van de geur goed zelf kunt bepalen. Door de etherische olie te vermengen met water kun je de geur afzwakken. Zo pas je aromatherapie gemakkelijk thuis toe.

Op je huid
Etherische olie kun je beter niet direct op de huid aanbrengen. Vermengd met olie kan dat wel. Wanneer de etherische olie vermengd is met bijvoorbeeld amandelolie dan kun je je huid heerlijk verzorgen en ondertussen genieten van de geur die vrijkomt. Ook dit valt onder aromatherapie. Niet alleen de geur maar ook de olie op je huid kan een goede uitwerking hebben.

Aromaroller
Met een aromaroller kun je op elk gewenst moment een beetje geurolie op je huid aanbrengen en profiteren van de uitwerking die de geur op jou heeft. Als je bijvoorbeeld snel last hebt van stress en ontspannen wordt van lavendel dan kun je een aromaroller met lavendel geur bij je houden en gebruiken op de momenten dat je het even nodig hebt.