Witches Handbook
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is een ritueel?

Een ritueel is een handeling die steeds terugkomt. Het verschil tussen een gewoonte en een ritueel is dat er aan een ritueel een wens of een intentie verbonden is. Als je jarig bent mag je bijvoorbeeld de kaarsjes op de taart uitblazen en een wens doen. Als er iets te vieren valt dan proosten we en spreken daarbij een intentie uit.

Rituelen komen dus veel in ons dagelijks leven voorbij. Naast de rituelen die we eigenlijk allemaal doen kun je ook persoonlijke rituelen hebben. Zelf sta ik bijvoorbeeld altijd een half uur eerder op dan de rest van mijn gezin, voor mijn ochtendritueel. Wat ik in dat half uur doe is niet altijd hetzelfde maar dat half uurtje alleen beneden zorgt voor een rustige start. Ik merk altijd dat de vibe van mijn ochtendritueel ook invloed heeft op de rest van de dag.

Zelfs van hele normale dingen die je heel vaak doet – zoals koffie zetten – kun je een ritueel maken. Als je koffie zetten met aandacht doet en er de tijd voor neemt dan ben je echt in het moment. Als vanzelf ga je andere manieren bedenken om je koffie te bereiden en door de aandacht die je de koffie geeft smaakt het nog lekkerder!

Dagelijkse dingen met aandacht doen, met de intentie om goed voor jezelf te zorgen is dus ook een ritueel. Kijk bijvoorbeeld eens naar douchen of een bad nemen. Doe je dat snel even tussendoor zodat je weer schoon bent? Of neem je er de tijd voor en geeft het ook ontspanning? Een bad of douche kan heel gemakkelijk in een ontspanningsritueel veranderen, een spa moment puur voor jezelf. Een fijne geurkaars op de badrand, lekkere badolie in het warme water en een fijn masker op je gezicht. Je kunt een meditatie luisteren, een wens visualiseren of juist proberen je gedachtenstroom even te stoppen.

Een stapje verder komen we bij rituelen voor je geest. Zoals bijvoorbeeld intenties zetten, manifesteren en de energie van de maan gebruiken in een maan ritueel. Hierover gaan we uitgebreid verder in de volgende artikelen.