Witches Handbook
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Wat is groene hekserij?

De groene heks is terug van weg geweest. Steeds meer vrouwen vinden in de zoektocht naar geluk hun natuurlijke connectie met de natuur terug. Het is ook mijn ervaring. Hoe dichter ik bij de natuur ben en met de natuur leef, hoe beter ik mij voel. Deze natuurlijke connectie waar we ons steeds meer van bewust raken zorgt voor een revival van de groene hekserij.

Groene hekserij toen
Voordat het Christendom Europa bereikte bestond de natuurreligie. Mensen leefden in en met de natuur. Vrouwen hadden in die tijd een belangrijke rol in de samenleving. In de cyclische levensfase van de vrouw, dus vanaf de eerste menstruatie tot de laatste menstruatie, deed zij kennis op over planten, kruiden en geneeswijzen. Deze kennis werd ook van generatie op generatie overgedragen. Na deze periode van leren werden sommige vrouwen in de overgang gezien als wijze vrouw. Ze werden bezocht voor wijze raad, natuurlijke medicijnen en werkten als vroedvrouw.

Tijdens en na de heksenvervolging is de vrouw deze belangrijke status kwijt geraakt. De daarop volgende modernisering heeft er heel geleidelijk voor gezorgd dat we steeds verder zijn afgedreven van de natuur.

Groene hekserij nu
De natuurlijke connectie die wij vrouwen met de natuur hebben is wel altijd gebleven. Al zijn we ons daar niet allemaal even bewust van geweest. Er wordt wel gezegd dat deze connectie zo sterk is omdat vrouwen, net als de natuur, een cyclus hebben. Voor mijn gevoel leven we nu in een periode van bewustwording en keren we daardoor automatisch terug naar de natuur. Veel vrouwen vinden weer rust, kracht en energie in de natuur.

Wat een groene heks precies doet is niet vastgelegd want er zijn geen regels of richtlijnen voor. Als jij een connectie met de natuur voelt dan voel je ook automatisch dat je er goed voor wilt zorgen. En dat is eigenlijk de essentie van de groene heks. Leven met de natuur, de kennis die je in de natuur opdoet ten goede gebruiken en zorgen voor de natuur om je heen. Het is een levenswijze en niet verbonden aan een religie. Die kun je er best naast beleven overigens, er zijn immers geen regels.

De groene heks van nu ziet de magie van de natuur, koestert deze en zorgt voor haar voortbestaan.

Meer lezen?
The Green Witch – Erin Murphy-Hiscock
Witch – Lisa Lister